Hajléktalanok laknak a bezárt iskolában

| 2009.01.06. 08:50

Tavaly mar tobbszor irtam az iskolabezarasokrol velemenyt kulonbozo blogokon hozzaszolas formajaban. Azota megint sok uj infoval lettem gazdagabb, meg sajat blogom is lett, ezert irok rola ismet nehany sort.

A Kelenfoldi Muszaki kozepiskola, ahova 4 eve jelentkeztem 2 eve jogutoddal megszunt. Ez azt jelentette, hogy maga az epulet megmaradt, de az iskolat atneveztek, egy Kispesti iskola nevet vettuk fel. Kirugtak a vezerkar egy reszet, es kozos igazgatonk lett. (Voltak olyan napok, amikor diakokon kivul alig volt mas az epuletben).

Tavaly ev kozepen bejelentettek, hogy jovore (azaz 2008 szeptembereben) masik intezmenybe kell mennunk, megpedig a szinten atnevezedott Kolos R. muszaki iskolaba. Jelenleg nem tudom mi az iskolam neve, mindig valtoztatjak, nem jegyzem mar meg :) Annyit tudok, hogy a Moriczon van, es oda is 8-ra kell beerni, ami idonkent sikerul is...

Vannak olyan evfolyamok akik nem johettek velunk a Kolosba, hanem a Kispesti Trefortba kuldtek oket. Ez a Kelenfoldi iskolahoz kepest 1 vagy tobb ora plusz utazast jelent sokaknak. Mellesleg a Kispesti iskola mar tavaly is a Muvelodesi haztol berelt termeket, mert nem tudja leultetni diakjait. Ide tettek meg kozel 400 diakot...

Mi szerencsere a Kolosba kaptunk helyet. Az epulet legfelso emeleten, egy evek ota nem hasznalt tanteremben. Eldugtak minket, gondolom direkt.

Az osztalyrol annyit meselnek, hogy a negyedet ev evejen leparkettaztak, a maradekra nem jutott penz. Ev ejelen el is neveztuk a terem parkettazatlan felet gettonak :) A terem kifestesere sem volt penz, igy a szurke falakat egy kicsit leporoltak amig a takarito keze elert, a tobbi falfelulet maradt szurke. Osztalyunk mellett meg egy osztaly van, ami a Kolosos tanarok elmondasa szerint tavaly meg egy WC volt, de hat kellett a hely, helyhiany van...

Mara kiderult, hogy a Kolosnak is szedelozkodni kell, az ex. Kelenfoldis es a Kolosos diakok uj iskolaba mennek, ujabb iskolaoszzevonas kovetkezik. Aki tehet 2004 szeptembereben a Kelenfoldiben kezdte meg nyelvi elokeszitos tanulmanyait, az egy harmadik intezmenyben fejezi majd be azt, ha meg nem bukik, es az iskolat el nem koltoztetik ismet...

Az meg a tortenethez hozzatartozik, hogy a tavaly bezart Kelenfoldi neheny eve esett at felujitason, ahol tobbek kozott az osszes nyilaszarot kicsereltek. A Kolosban is volt teles nyilaszaro csere, am az epulet meg igyis lepusztultabb a Kelenfoldinel.

A Kelenfoldi es a szinten bezart Fenyes Elek epulete is uresen all. Utobbiba betort a viz, es bekoltoztek a hajlektalanok. Mennyivel jobb, mint ha diakok jarnanak oda...

Tortenethez egyebkent hozza tartozik, hogy az osszes bezart iskola valahol a 4-es metro allomasainak kornyeken van. Valoszinu, ha valamikor elkeszul a csodametro ezek az epuletek, telkek valakinek nagyon sokat fognak erni. Az, hogy a magyar oktatas meg egyre rosszabb, az le van szarva.

A bejegyzes telefonom irodott, ezert nincs benne ekezet. A helyesirasi, es elutesi hibak ik ennek szamlajara irhatok :)

Jo lenne a tornetetet leforditani, es elkuldeni az Eu. parlamentbe. Kivancsi lennek a velemenyukre...

A bejegyzés trackback címe:

https://galm.blog.hu/api/trackback/id/tr44860846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Whiplash · http://www.motoroshang.hu 2009.01.06. 15:31:49

Üdv!

Úgytűnik egy suliba járunk szeptember óta.
Én 6. éve vagyok Kolosos(nyugi csak technikus, nempedig bukott:) )
Sajnos a 4. en, ténylegesen rossz állapotban vannak a termek, de az hogy ott elmaradt a felújitás annak tudható be, hogy kb 3 éve a tornatermet életveszélyessé nyilvánították, ezért érthető módon, inkább annak a felújítására ment el a pénz, illetve a kémia/fizika előadó felújítására(a terem azóta
se nagyszám, de jobb mint volt)
Sajnos nem a Koloson múlott hogy az az emelet olyan amilyen, egyszerűen a vége felé nem kapott a suli pénzt. Egyébként érdemes megnézned a Jóskát a túloldalon, teljesen fel van újítva, és az kerületi kezelésű, nempedig fővárosi mint a Kolos. Arról nem is beszélve hogy tavalyig a Jóskába járt a polgármester fia...de inkább nem feltételezek semmit...:)

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.01.06. 16:57:04

@Whiplash: Milyen kicsi a világ! :)

A felvetett problémákat én sem a Kolos számlájára írom. Jó sulinak tartom, a szakképzés is tetszik, a tanárok is jó fejek. De hát akarhatnak szegények bármit, ha nincs pénz. Meg hát minek is akarnának ha tudják, hogy már ez sincs sokáig? Szar úgy bármit is csinálni, ha mindig arra gondolsz, hogy hiába csinálod, néhány hónap és vége...

Tesiterem: Aki 3. emeletre tortatermet épít, azt be kellene záratni valahová. Oké, hogy nincs máshol hely (kelenföldiben sem volt normális tesiterem, de emeletre akkor sem teszek ilyen termet, főleg nem a 3.-ra. 4. meg sajnos olyan amilyen. Megbeszéltük év elején, hogy nem sírunk, ez van. Kibírjuk ezt az egy évet... :)

A Józska sorsa érdekes lesz. Senki nem fog megvenni úgy egy épületet, hogy a másik szárnyában egy iskola van, erre mérget veszek. Szerintem a Kolos bezárása is ezért húzódik mindig, mert nem tudják mit csináljanak a suli másik részével.

Whiplash · http://www.motoroshang.hu 2009.01.06. 20:48:30

Hááát aki a tesitermet építette az valszeg már egy ideje halott, ugyanis, a földszinti emléktábla szerint a suli mostanában lett 100 éves:)

Egyébként az Újbudában olvastam hogy a Fényes épületébe, jövőre a Széchenyit költöztetik(mármint azt amelyik a kelenföldi pályaudvar mögött van) Ugyanis annak a helyére majd egy hatalmas irodaház fog épülni(éljen a metró...). Egy bökkenő van csak: a Fényesnek az épülete túl kicsi a széchenyi létszámához képest, így rá kell majd építeni plusz egy emeletet, és a hab a tortán, hogy alig 2 évre tervezik hogy ott legyen az a suli, tehát utána újból költöznek.

Egyébként ugyanebben a cikkben olvastam, hogy a Kolos épületét elvileg az Öveges kapja majd meg...de ez már az x edik verzió.

A tanárainkra kitérve pedig, tényleg a legjobbak, és sajnálhatod hogy nem ismerted a régieket akik tavaly mentek el. A legjobban Violát becsülöm, és sajnálom, lassan 29 éve tanít a suliban, és 2 évvel azután hogy igazgató lett belőle, tudta meg hogy bezárják az iskolát. Róla tudni kell azt hogy amikor kiderült a bezárás, akkor rengeteget küzdött a suliért, közben láthatóan lefogyott, és ami a legszomorúbb, előtte egy rettentően profin tanító tanár volt, de viszont mára érezhetően szétszórtabb. Ő az aki nagyon lelkén viselte a suli sorsát...de hát ez mégis melyik politikust érdekli, hogy embereket tehetnek tönkre...nekik csak a pénzük legyen meg.

Najó nem koptatom tovább a billentyűzetet, gondolom nálatok is megvoltak a hasonló dolgok, amikor kiderült, hogy iskoláinknak egy a sorsa.

BenTLor · http://blog.bentlor.hu 2009.01.06. 20:52:59

Hát, én is félek egy kicsit. a Karinthyba járok (Pestszentlőrinc), és ott nagyonis jók az állapotok, viszont elvileg hamarosan átkerül a főváros kezébe, és most mindenki fél egy kicsit, hogy az eddigi jó létviszonyok (stúdiózom, a felszerelést irigyli a környék;D) kicsit romlani fognak. Remélem, nem vonnak minket össze valami jöttmentekkel, elvégre elvileg elitsuli:)

pityu84 · http://pityu84.extra.hu/ 2009.01.06. 20:56:59

A Kolos tényleg jó suli, én is odajártam 6 évig :) Magyarul: technikusira is. Nagyon szerettem és nagyon sajnálom.

Mindenki tudja, hogy a létszámadatok hamisak... Valamint, amit te is írtál: nincs mindenkinek hely Kispesten. Ha nem velünk történne meg, jót is mosolyognék a dolgon, hogy ilyen nincs...

Öcsém most odajár, és nagyon reméljük az érettségiig kihúzza h ne kelljen Kispestre utaznia... Nem is beszélve az agglomerációból bejárókról.

BKVF, mik derülnek ki :) A legfelső szintet meg ne szidjad, a két kis terem volt a 12-es és az 13-os osztálytermünk :)

pityu84 · http://pityu84.extra.hu/ 2009.01.06. 21:00:20

És majdnem elfelejtettem: a műszaki berendezések értéke meghaladja a 800 millió forintot. Ráadásul szegény Kukát* nem hiszem, hogy ki tudják szabadítani.

*aki nem ismeri: egy bazi nagy robot a robottechnikások munkaeszköze.

Jaj, szerintem benézek majd valamikor az ismerős tanárokhoz (akik még ottmaradhattak...)

Whiplash · http://www.motoroshang.hu 2009.01.06. 21:25:57

@pityu84:

Egyébként sokan vannak még a régiek közül itt: Zoli néni, Nagy János, Csík, Istókék, Grisa (azért őket írom, mert őket technikusként tuti ismered)

A kukát azt tényleg sajnálnám(egy bazinagy robotkar, olyan mint amiket az autógyárakban lehet látni), az egész PLC teremmel együtt, de mondhatnám még a CNC gépeket, a rengeteg esztergát, az iszonyatosan sok elektronikai műszert. Hajmeresztő mennyire jól felszerelt a suli, és ezt akarják bezárni..szégyen

Egyébként, Ki járt már a "402 es tanteremben?:)" Vagyis a padláson?
Ugyanis az egy hatalmas élmény, majdnem kirugás lett belőle amikor kiderült hogy rájöttünk hogy lehet nyitni az ajtót.

pityu84 · http://pityu84.extra.hu/ 2009.01.06. 21:57:59

@Whiplash:

Fürdés közben azt számolgattam h hány jól felszerelt, speciális terem található a suliban, alig tudnám felsorolni :) De azért a tesiterem is felszerelt: mászófal, konditerem, meg ott a Feneketlen-tó is :D

Általad felsorolt tanárok közül János és Csík tanított engem, de a többieket is ismerem. Úgy vélem jó tanári kar volt. Egy-két kivétellel, de hát olyan mindig van :)

Mikor segítettem valamit pakolni, akkor voltam a padláson, bevallom nem ilyenre számítottam :D

A suli jelenlegi neve (elvileg): "Trefort Ágoston Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Kolos Richárd Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola Kihelyezett Telephelye"
Remélem jól írtam :P

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.01.06. 22:12:09

@Whiplash:

Emlékszem mikor első héten megmondták, hogy itt milyen kemények a szabályok. Nincs sapka, nem lehet késni, nem lehet bent lenni a teremben, stb... :)

Valahogy mikor megismertek minket, minden szabály semmissé vált. Általában a 2. órákra szoktam menni (1 késésem van), szar dolog, de nem tudok felkelni, nincs időm mindenre, így a másik két blog írása általában éjszakára tolódik...

Sapka miatt sem szólnak már, Kelenföldieknek legalábbis nem.

Termünk ajtaja pedig mindig nyitva van, megbíznak bennünk, abban a teremben sok kárt úgysem tudunk már tenni :) Sanyi se jár fel nagyon, max a büféig :)

Egyébként a Viola nekem szimpatikus, beszéltem vele párszor. Látszik rajta, hogy tényleg sok mindent akar/akar, csak hát ugye, ez a szarból várat tipikus esete... Bízom benne, hogy a kis szösszenetem hozzá is eljut.

Rocko- 2009.01.06. 22:20:15

övegest fel kéne gyujtani.

pityu84 · http://pityu84.extra.hu/ 2009.01.06. 22:38:56

@BKV figyelő:

Nem csak az igazgatónőn (nekem mindig az marad:) ) látszik a tehetetlenség és a kétség, hanem a többi tanáron is. Nagyon sajnálom őket.

A 4.em. különben tényleg azért volt jó, mert el voltunk rejtve. De rájöttem, hogy már felejtek, nem tudom, hogy melyik biztonsági őr a Sanyi :D

Különben lehet, hogy van olyan rejtett terem, amiről nem is tudtok: hátsó lépcsőházban is van számtechterem, ott van az automatika labor is és van legalul még egy. Utóbbiban szakítópróbára emlékszem, de ott csak 1x jártam.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2009.01.06. 22:50:13

Így ismeretlenül is megpróbálok bekapcsolódni: a példa is mutatja, h teljesen illogikus az iskolaösszevonás. Papíron nagyon jól néz ki, de aki ezt kitalálta, nem járt még az összevonandó iskolákban.

"kerületi kezelésű, nempedig fővárosi mint a Kolos."

És itt tapintottál rá a lényegre. Néhány kerület többet is tenne, mint amennyit tud.
Újpest önkormányzata tett volna fekvőrendőrt abba az utcába ahol lakom, de a főváros - mondván a fekvőrendőrös utat elkerülik - nem engedte!

Újpest a 14-es villamos 2/3 megállónyi szakaszát saját(!!) költségén újíttatta fel! A főváros előbb szüntetné meg a villamost meg tenne ki 20-as 15-ös lassújeleket. Az olcsóbb...

Bocs az offért, "külsős" kommentelő vagyok, de ez idevág. Ennyit jelent h kerület és főváros.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2009.01.06. 22:51:38

Ja, bezárt épületek: hányat fel lehetne újítani, meg szép is lehetne. De nem, lebontani, parlagon hagyni jobb, és csak akkor épül valami, ha irodaház kell, vagy jobb esetben lakópark. (Aztán vegyél benne jó drágán lakást).

ZBR 2009.01.07. 21:50:07

OFF
@bandeenator: Újpest vagy a főváros volt, aki az Atlétikai centrum nevezetű megállót csinálta? Mert mindenesetre monnyonle..
ON

Ja, amúgy ja. A főváros rakás szar, a kerület meg azért viszonylag normális. Tessék mondjuk a korzót összehasonlítani a Vörösmarty térrel. A Vörösmarty fővárosi kezelésű...

skipy - blog.skipy.hu 2009.01.08. 10:51:24

Üdv mindenkinek!
Én is a Kolosba jártam, pityu84 osztálytársa voltam, együtt érettségiztünk, aztán technikusira már nem egy osztályba jártunk. A 4. emelet volt a legjobb, legalább nem voltunk szem előtt :) Azok a ping-pongozások néha még most is eszembe jutnak. Nem tudom vannak-e még a folyosókon ping-pong asztalok, de régen voltak és nagyon sokat játszottunk rajtuk. Néha tényleg csak azért mentem be hogy játszunk :D Azért tanulni is jó volt, sokat köszönhetek neki.
Az összevonásokat pedig nem értem, már akkor többen jártunk oda mint ahány embert ott értelmesen el lehet helyezni. Biztosra veszem, hogy ezek az épületek valakinek kellenek, mert értelmes indok nincs az összevonásokra. Nagyon sajnálom hogy egy ilyen múlttal rendelkező sulit így "megaláznak". Legjobban tényleg a tanárokat sajnálom, még ha voltak is összetűzések néha, azért akkor is Ők voltak a legjobbak, és a többség tényleg akarat tenni valamit.

Budafuck 2009.01.09. 00:48:24

Történethez:
Mindenkit üdvözlök Gyurcsány Ferink féle magyarországában!Ezt sikerült neki 4év alatt elérnie!
Nemsokára a bezárt sulik helyén bevásárló kp,vagy irodaház épűl majd,persze haveri vezetéssel.
Iskolabezárás,munkahelymegszüntetések,korházbezárás, átszervezés,mutyizás,minden logikátlanúl,értelmetlenűl!
És ennek ti, diákok,betegek,dolgozni (élni)akaró emberek isszák meg a levét!
Politikai hozzáállástól függetlenűl ez a véleményem,de szerintem minden normálisan gondolkodó embernek!

Itt budafokon 1900tól működik a Soós István Borászati szakközépiskola/technikusi(régen volt szakmunkásképző)
Egész keleteurópában nincs Borászati suli, de ezt jelen kormányunk beakarta zárni megszüntetni és örökre eltüntetni!
Hála a diákoknak,tanároknak akik tüntettek,szinte naponta, majd a türelemnek meglett az eredménye, átvette a vezetést egy másik suli így megmenekült egy több mint 100éves iskola!volt diákként is szörnyű volt hallani hogy vannak emberek akiknek semmit nem jelent egy iskola,egy nagymultú egyetem,korház,bármi.
Mindig csak a pénz!És remélem mindig több lessz a talpraesett ember aki ezt megakadályozza!

bedoboember 2009.02.07. 13:31:37

Emlékszem, ahogy az egész kerületben az utcán álltak fáklyákkal a diákok a borászati suli miatti tüntetéskor.
Ott van pl a Kelenföldi Műszaki Iskola. Aki járt már ott, az tudja, hogy maga az épület nagyon jó állapotban van, hatalmas épület, 40 millióért nyílászárócsere volt pár éve. Egyszerűen nem értem. Mindig tele volt diákkal, nagyon jó tanárokkal (köszönet nekik), jó műszaki felszereltséggel.
Én csak abban reménykedem, hogy az átszervezésnek legalább hosszútávon lesz eredménye.
süti beállítások módosítása
süti beállítások módosítása