Tévhitek Michael Jacksonról

| 2009.06.28. 23:50

Olvasgattam a hírportálokat hétvégén, azon belül is a Jackson témában íródott cikkeket, és a hozzájuk írt hozzászólásokat. Nagyon meglepett, hogy a részvétet nyilvánító kommentek mellett rengeteg mocskolódó hozzászólás van. Egyesek kifejezetten örültek az énekes halálának. Az ilyen hozzászólásokban megfigyelhető volt egyszerre az emberi irigység és a hülyeség is.

1,) Bőrfehérítés

Jacksont a bulvársajtó mindig megtalálta valamivel, hogy legyen miről írni. Mindig kitaláltak róla valamit, csak hogy jobban fogyjanak a lapok. Az egyik ilyen kitaláció a bőrfehérítés. Tudni kell, hogy Jackonak ritka, pigmenthiányos betegsége volt, melynek neve Vitiligo. Ez a betegség ritkán terjed ki az egész testre, ám az Ő bőre a betegség miatt szinte teljesen kifehéredett. Néhány folt volt a testén, ahol barna maradt, úgy tudni, hogy ezeket a kis foltokat kezeltette egyedül. Az orvostudomány jelenleg nem tud olyan eljárásról, ami a teljes bőrfelszínt kifehérítené. A WellnessCafe portál ezt írja a betegségről:

Mi a Vitiligo?

A vitiligo olyan pigmenthiányos bőrbetegség, amely során a bőr sok helyen (pl: főleg az arcon, kezeken, a nemi szervek, végbél környékén) elveszíti eredeti barnaságát, és a bőr ezen a helyen teljesen fehér marad. A foltok mérete változhat: olykor évekre leállhat növekedésük, majd az elterjedésük hirtelen újra rohamossá válhat, esetleg a foltok teljes testfelületen szétterjedhetnek. A bőr vitiligós foltjaiban eltűnik a bőr színanyaga, a melanin, az azt termelő bőrsejtekkel, a melanocitákkal együtt. A betegség oka idáig nem ismert. Egyes feltételezések szerint a test védekezőrendszere maga pusztítja el a melanocitákat, míg egy másik vélekedés szerint a melanint előállító sejtekben a pigment-előállítás során keletkező méreg pusztítja el a sejteket belülől. Megfigyelésekből kiderült az is, hogy a vitiligo gyakran jelenik meg valamilyen hosszan tartó lelki válság vagy nagyobb lelki trauma után.

A vitiligoban szenvedő embereknek jó az egészségi állapota, ám a betegség veszélyeket is rejt magában: a beteg például gyorsabban leéghet a napon, amely bőrrák kialakulásához vezethet.

Az sem mellékes, hogy a foltok komoly esztétikai problémát jelentenek: sok beteget lelkileg viselnek meg a foltok, amelyek gátolhatják például a társas kapcsolatok kialakítását vagy a munkavállalást.

Ettől függetlenül sajnos Jackson sok plasztikai műtéten esett át, az orrát is többször megműttette, mégpedig azért, mert rendszeresen nagyorrúnak csúfolták, és önbizalom-hiányos volt. Mint a cikkben is írták, ez a pigment hiányos betegség lelkileg is megviseli az embert, ez is magyarázatot adhat a viselkedésére.

2,) Gyermekmolesztálás

Az énekest a nyilvánosság előtt kétszer vádolták meg pedofíliával. Az első alkalommal, 1994-ben peren kívül megegyezett vádlójával, Jordan Chandlerrel, így az ügy nem került bíróság elé. A második alkalommal, 2005-ben – amikor Gavin Arvizo megrontásával vádolták – az esküdtszék felmentette az összes vádpont alól. Gavin Arvizo édesanyját azóta letartóztatták több rendbeli csalás vádjával.

Én úgy hiszem, hogy ezt a két eset is példa arra, hogy az énekeshez közelebb kerülő emberek hogyan próbálták kihasználni a jóhiszeműségét, hogyan próbálták megszerezni vagyonának egy részét. A második, 2005-ös esettel kapcsolatban szerintem semmit nem kell mondani, egyértelmű, Arvizo anyja csak a pénze utazott. Az 1994-es eset is érdekes. Ha valakiről tudom, hogy a gyermekemet molesztálta, azzal nem egyezek meg peren kívül, nem fogadom el a pénzét, bármennyit is ajánl, hanem a fejét akarom. Szerintem itt is kijelenthetjük, hogy a vádaskodó fél könnyen pénzhez akart jutni, az énekes pedig nem akarta, hogy a médiában még hónapokig, a per ideje alatt negatív színben tüntessék fel, inkább fizetett.

Tudni kell, hogy Jacko 50 éves korában is gyerek volt, hisz valódi gyerekkora nem volt, mert már egész fiatal korában befutott. Szerette szabadidejét gyermekek társaságában, rajzfilmek nézésével tölteni. Egyik birtokán még vidámparkot is épített a ház mögé, több szülő az énekesre bízta gyermekét.

Amikor valahová ellátogatott, akkor is gyerekekkel vette körül magát, többször gyermekkórházakba is betért, egyszer itt Magyarországon is. Erről ezt írja az Index:

Egy magyar májbeteg gyereket Michael Jackson mentett meg a haláltól, fedezte a külföldi szervátültetés költségeit a kisfiúnak, akivel a budapesti Bethesda Gyermekkórházban 1994-ben találkozott - írta vasárnap az amerikai Examiner című napilap. Jackson az akkor 4 éves, súlyos májfejlődési rendellenességgel született Farkas Bélával 1994-ben találkozott, amikor egy videoforgatásra érkezett a magyar fővárosba.

Feleségével, Lisa Marie Presley-vel ellátogatott a Bethesda Gyermekkórházba, ahol az orvosok elmondták neki: a kisfiút anyja magára hagyta, apja pedig csak ritkán látogatja. Az énekest és feleségét annyira meghatotta a gyerek története, hogy másnap visszatértek a kórházba, ahol órákat töltöttek vele. Jackson az általa 1992-ben alapított Heal the World (Gyógyítsátok meg a világot) nevű jótékonysági alapítványából fedezte a magyar gyerek műtétjének költségeit. A kisfiún 1995-ben hajtották végre a sikeres májátültetést a brüsszeli Saint-Luc klinikán; a kisfiú teljesen felgyógyult. Az öthavi klinikai kezelés csaknem 200 ezer dollárba került.

De nem csak ekkor adakozott. Pénze nagy részét jótékony célokra, a szegények, a betegek megsegítésére költötte. Erről szólt a We Are The World (USA for Africa) is.

A pedofiliához visszakanyarodva azt kell mondjam, sokak számára gyanús, ha valaki gyermekek társaságában, gyermekekkel körülvéve érzi jól magát, azonban, ha valakinek nem volt gyermekkora, ez még érthető is. Az emberek, a bulvársajtó szeretnek találgatni, szeretnek olyan történeteket kitalálni, amik meg sem történtek. Ez okozta többek között Jackson halálát. Rosszul viselne a népszerűségi index folytonos ingadozását, nem tudta feldolgozni, hogy miért bántják őt, amikor csak adott a világnak. Ezért nyúlt a kábítószerekhez.

Én bízom abban, hogy a rajongók és az emberek többsége jól gondol majd vissza Jackora. Amikor a neve előkerül akkor a slágereire, a táncára és az adakozására gondolnak majd, nem a bulvársajtó által kitalált történetekre.

Nyugodjék békében!

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://galm.blog.hu/api/trackback/id/tr441214653

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.06.30. 10:21:49

Önimádók Jaj, bocs, én csak itt beszélek magamról, téged meg nem hagylak szóhoz jutni. De most te jössz: Hogy tetszik az új hajam? Ez az ősrégi vicc jutott eszembe, mikor elém került az a cikk, amelyben magyar "sztárok" kommentálják Jacko halál…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.06.30. 10:20:50

Önimádók Jaj, bocs, én csak itt beszélek magamról, téged meg nem hagylak szóhoz jutni. De most te jössz: Hogy tetszik az új hajam? Ez az ősrégi vicc jutott eszembe, mikor elém került az a cikk, amelyben magyar "sztárok" kommentálják Jacko halál…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.06.29. 00:26:15

Második kérdés kapcsán nem mondtad el szerintem a lényeget. Ugyanis a probléma gyökere az, hogy sokan jelzik, az USAban már az is lehet szexuális zaklatás, ha valakit miután nemet mondott ismét moziba hívsz... Bármire ki lehet találni, és a szabályozást sokan károsnak találják.

Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy ilyen szabályok mellett mit mond akkor, ha lett peren kívüli megegyezés. Ergo a szülő sem akart Jacko fejét, de Jacko sem állt elébe a pernek és perelte be a kedves vádaskodót. A vélemény szabad, akkor is, ha mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

A plasztikai műtéteket, stb. lehet elítélni, stb. mindenki szíve joga, de gondolom akkor ez a szilikonnal dúsított sztárocskáknak is kijár, ugye?

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.06.29. 00:34:19

@TheElf:

Igen, ez így van, ahogy írod. Jacko talán azért sem akart pereskedni, mert mint mondtam, neki sem jó, hogy róla ilyeneket ír a sajtó, még akkor sem, ha visszaszerezhette volna a becsületét. Ugyanis az ilyenekkel már nem nagyon foglalkozik a média.

Amit a molesztálással, szexuális zaklatással kapcsolatban írsz az valós. Ide másolok néhány ilyen hírt:

"Szerdán a Colorado állam Jeffersonbeli fiatalkorúak bírósága úgy döntött: nem helyezik szabadlábra azt a 11 éves kisfiút, akit húga szexuális zaklatásával vádolnak. A fiú szerint csak 5 éves testvérének segített pisilni."

"Négyéves kisfiút vádolnak szexuális zaklatással. A hírek szerint a gyermek az egyik női alkalmazott melléhez nyomta az arcát, ezért a vezetőség levelet írt a szülőknek, hogy gyermekük nem megfelelő testi kontaktust teremtett."

Tehát elég, ha megmutatta neki, hol a WC, vagy feltette a körhintára. Máris zaklatás...

Adani 2009.06.29. 08:02:23

A Vitiligo-ban azért nem lennék biztos, ezzel takarózott mindig, de ettől a betegségtől nem egyenletesen fehéredik ki valakinek a bőre hanem foltokban és nem egy helyen hanem véletlenszerűen. Az mindenesetre tény, hogy sok plasztikai műtétje volt ,sokat plasztikáztatta magát és nem csak az orrát. De hát ha ez neki jó, akkor miért ne, emiatt ne ítéljük már el, elvégre a saját testével mindenki azt csinál amit akar.

Most persze, hogy előjött minden ami vele kapcsolatos hiszen péntek óta a csapból is ő folyik. Az is igaz, h halottról vagy jót vagy semmit.

Láttátok a South Parknak azt a részét, ami vele a foglalkozik ( Mr. Jefferson)?

Mr.RaverDesigner 2009.06.29. 08:07:05

"Rosszul viselne a népszerűségi index folytonos ingadozását, nem tudta feldolgozni, hogy miért bántják őt, amikor csak adott a világnak."

Itt egy kicsit meg is könnyeztem, komolyan... ha ennek a szerencsétlennek fele annyi baja lett volna az életben, mint nekem 22év alatt, akkor már vagy 10 éve kinyírta volna magát, ha nem hamarabb... Valamint akárhogy is nézzük, és a sok kis apróságból most csak azt emeljük ki, hogy ha valakinek 50 éves korára bekrepál a szíve, ott már valami nem stimmel...

ZBR 2009.06.29. 10:07:09

Akkor is undorítóak lennének a gyalázkodó hozzászólások, ha történetesen igazuk lenne. Mert nekem azt tanították, hogy halottakról vagy jót, vagy semmit!

PacaGS 2009.06.29. 10:21:17

@ZBR: Az embereknek Hitlerről is így kellene vélekednie...

Egyébként én soha nem hallgattam intenzíven a zenéjét, de azért volt egy pár jó száma. R.I.P.

Kopi3.14 2009.06.29. 14:35:04

@ZBR: ebben a mondásban a jót inkább jól, s az igazat jelenti.

Ennyi? Ennyi tévhit van róla? Hát, akkor a többi valódi hit viszont sokkal nagyobb baj.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.06.29. 14:44:50

@Kopi3.14:

Nem mondtam, hogy az összes. Ez a 2 volt a fő téma, azért írtam csak ezekről.

Lord Marcang Brutal 2009.06.29. 18:28:30

@Kopi3.14: Pl. amikor a gyerekét kilógatta a szálloda ablakán? A hírekben is leadták, a neten is vannak róla videók, de már tudjuk az igazságot: az is csak tévhit, biztos rosszul láttuk.


"Az emberek, a bulvársajtó szeretnek találgatni, szeretnek olyan történeteket kitalálni, amik meg sem történtek. Ez okozta többek között Jackson halálát. Rosszul viselne a népszerűségi index folytonos ingadozását, nem tudta feldolgozni, hogy miért bántják őt, amikor csak adott a világnak. Ezért nyúlt a kábítószerekhez."

Aki hírnévre vágyik és be is fut, annak tudnia kellene, hogy nem mindenki fog a lábai előtt heverni és hogy lesznek olyanok, akik minden lépését figyelni fogják, vagy kitalálnak róla ezt-azt, meg hogy ingadozni fog a népszerűségi indexe. Viszont sok olyan embert ismerek, akiknek sokkal rosszabb az életük, mégse nyúlnak anyaghoz.

Kopi3.14 2009.06.29. 19:26:59

@BKV figyelő: akkor tanulj meg egyértelműen fogalamzni. A címben azt írod, tévhitek, majd a cikkben sehol nem említed, csak párat emelsz ki közülük, nem minddel foglalkozol. Ezt éretségi után kell elkezdeni megtanulni?

Ouaid (törölt) 2009.07.03. 00:08:37

1: Hiszi, aki akarja. A vitiligo borzalmasan ritka, a teljes bőr egyhuzamú kifehéredése még ritkább, és elég fura, hogy pont egy olyan embert sújtott, akinek elég pénze lett volna plasztikai műtéteket csinálni, pont abban az időszakban, amikor még a mainál fejletlenebbek voltak a plasztikai műtétek, és pont akkor, amikor a feketékből még nem teljesen veszett ki a fehér felsőbbrendűség tudata. Nagyon valószínűtlen, hogy tényleg beteg volt, és sokkal hihetőbb, hogy egyszerűen műtétfüggő volt. Az lehet, hogy az orvostudomány nem ismer ilyen eljárásokat, de mind hallottunk már nem reklámozott praktikákról.

Az, hogy a haját is kiegyenesítette, egyértelműen arra utal, hogy nem tudott azonosulni a feketékkel. Régebben a fekete fiatalok gyakran éltek ezzel, ugyanúgy, ahogy manapság a gazdag kínaiak megműttetik a szemüket, hogy európainak látsszanak. Jacko felvállalhatta volna, hogy beteg, dalt írhatott volna arról, hogy mennyire közel érzi magához a beteg embertársait, de ezt sem tette. Lehet, hogy csak azért, mert szégyenlős volt, de az is lehet, hogy azért, mert egyszerűen hazugság lett volna.

2: elmondom, mit mondott erről a nővérem: "jó ügyvédei voltak". A nyilvánosságot nem érdekli, hogy mi történt. Jackora rá lehetett húzni a vizes lepedőt, hát ráhúzták. Nyilván ha híres nőfaló, akkor nem tudták volna, de így esett, ő meg tudomásom szerint nem sokat tett azért, hogy eloszlassa a vádakat.

A peren kívüli megegyezés szintén nem teljesen egyértelmű. Ha egy anya tudja, hogy a fiát megerőszakolták, akkor tényleg véres bosszút akar, de ha téged alaptalanul vádolnak meg a jelenleg létező egyik legnagyobb bűnnel (a háborús tömeggyilkosság után a második legmegvetettebb dolog pedofilnak lenni), akkor te meg vérben forgó szemekkel követeled a neved kifényesítését. Főleg ha hiú vagy, mert korábban a sikereid hiúvá tettek. Egyszóval az eset nem teljesen világos. Én a magam részéről hinnék egy amerikai bíró ítéletének, de még csak arról sincs szó, hogy szakértők kimondták volna, hogy ártatlan. Csak peren kívüli megegyezés. Csak a ködösítés.

Ouaid (törölt) 2009.07.03. 00:14:12

@Lord Marcang Brutal: Tudnia kellene... Mégis miért? Már reménykedni sem szabad?

BenTLor · http://blog.bentlor.hu 2009.07.03. 23:26:54

@Komment Nick: Légy pesszimista. Vagy jó történik veled, vagy igazad lesz. Hát nem csodás?

Ouaid (törölt) 2009.07.04. 23:05:10

@BenTLor: Jogos... De a poszt elvileg nem az optimista hozzáállásról szólt, hanem a tényekről.

Lord Marcang Brutal 2009.07.09. 14:19:51

@Komment Nick: Reménykedni azt szabad, de nem tanácsos. A reménykedés az élet megrontója.

Alensha 2009.07.11. 03:47:11

Végre valaki összefoglalta, miért hülyeség a sok pletyka...

@KommentNick: nem egyenletesen fehéredett ki a bőre, de sminkkel letakarta az eltérő színű foltokat, mert mégse állhat ki a színpadra foltosan, mint egy leopárd. Aztán amikor már több fehér volt rajta, mint fekete, akkor a fekete foltokat sminkelte le. Ezért tűnt úgy, hogy hirtelen fehéredett ki. Amúgy úgy tudom, a családjában volt már vitiligós (az egyik nagyapja talán?)

És több szakértő is mondta, hogy szerintük nem pedofil, köztük pszichológus és grafológus is.

@TheElf
re "az USAban már az is lehet szexuális zaklatás, ha valakit miután nemet mondott ismét moziba hívsz..." -- tisztelet a kivételnek, de nagyon kevés pasi ért az első húsz visszautasításból, és ha sokadszorra se fogja fel, az bizony zaklatás, ha nem is szexuális. szóval az USA legfeljebb annyiban hülye, hogy kisgyerekeket is ezzel vádol.

szerettem Jackson számait, nyugodjon békében.

Vadászkés 2009.07.15. 14:12:01

@TheElf: "...ha lett peren kívüli megegyezés. Ergo a szülő sem akart Jacko fejét, de Jacko sem állt elébe a pernek és perelte be a kedves vádaskodót. A vélemény szabad, akkor is, ha mindenkit megillet az ártatlanság vélelme."

Ha nekem tutira igazam lenne valamiben, csesznék fizetni peren kívül. A bíróság megállapítaná, hogy ártatlan vagyok, oszt jónapot.


Az is érdekes, hogy az a fazon pont M.J. halálakor állt elő azzal, hogy M.J. nem is molesztálta, nyilván egy kis szereplésért és esetleg némi készpénzért. Mert akkor arra miért nem volt bőr a képén, hogy még az életében kiálljon és közölje a tényt?

Pistie 2009.07.31. 14:52:03

@Vadászkés: Amerikában ez nem úgy működik, mint nálunk - itt ártatlanság védelme van, addig ártatlan valaki amíg be nem bizonyosodik h bűnös. Ott ha megvádolnak valamivel akkor bűnös vagy, ha be nem bizonyítod hogy ártatlan vagy. Lehet hogy Jackonak a hírneve ráment volna a pletykákra mire bebizonyítja hogy ártatlan, így egy gyors megoldásként a peren kívüli megegyezés jó választás.
Egyébként nincs akkora idióta, aki készpénzért is akár, kiáll egy világ elé és szabályosan a földig leégeti magát hogy egészen eddig hazudott! Nyilván kapott érte pénzt is hogy elmondja, de ha a világ egyik leghíresebb emberének teszed tönkre a karrierjét, tudva hogy végig ártatlan volt, akkor valószínűleg már a lelkiismeret is közbeszól.

alert 2009.08.04. 17:12:13

jaj bkvfigyelo, kicsit csalódtam benned... egy ilyen emberért ennyire odalenni, nagybetűvel, hogy Ő, meg mindenáron szajkózni az ártatlanságát...

én is egyike vagyok, aki "örült" a halálának. annyira nyomorúságos volt már, annyira szánalmas, de végtelenül, ami már elviselhetetlen. én 20 éve (10 évesen...) Dzsekó fan voltam, megvolt a Moonwalk könyv magyarul, életnagyságú pószter, albumban képek, és ami a lényeg, LP és sok kazetta. az akkoriban induló MTV-t bújtam, hogy elcsípjek 1-1 klipet. a Moonwalker filmet bemutató évében láttam. akkor még csak tárgyakat lehetett gyűjteni, jó időben jó helyen lenni.

de mindez elpárolgott. komolytalan, annyira, amennyire gondolják, nem tehetséges, megújulásra képtelen, és öregségére belecsavarodott a saját hiúságába, megalomán önimádatába. bántani nem akarom, lehet, hogy maradéktalanul pozitív ember volt, de már nem ide való. túllőtt minden célon.

szegény. "megszabadították" a nyomorúságától.

alert 2009.08.04. 17:15:10

a legjobb zenéje továbbra is a Beat It és a Billie Jean! :) meg a Boogie, meg az ABC, meg a Rockin Robin... a legutolsó színvonalas albuma pedig a Bad (oda-vissza fújtam az összes számát, most már azt sem tudom, pontosan mi volt rajta), a Dangerous-ról a Chaplin Smile feldolgozást érdekes, onnantól már csak sajnálni lehetett.

BrunszvikTeréz 2009.09.28. 16:02:35

az egyszer biztos, fiatalon meghalni lehet mítosz,de 50 évesen, tragédia.
Továbbá, lehet rá mondani mindent, és lehet pro és kontra okokat, indokokat felsoroltatni. Én azonban azt hiszem, a drága jó apukáját és anyukáját venném kicsit elő, hogy hogyan is van ez????!!! Hogy történhettek így a dolgok?!? Szerintem nem volt normális, deviáns és torzult képpel kendelkezett a világról, önmagáról, nem volt képes normálisan élni. Igen, erre is vannak okok...de minden esetre ékes példája annak, hogyan lesz valakiből árucikk. Levágható, lemérhető, otthon megsüthető.

Amadeuss 2019.10.25. 09:09:46

Michael Jackson a pop királya. Nagyon szeretem és valóban vitiligoja volt.
Én karácsonyi ajándék gyanánt kaptam a páromtól a Vitiligo gyógyítás könyvsorozatot és azt kell mondanom, hogy ez volt az eddigi legjobb ajándékom, mert egy két évtizede húzódó, sok problémát okozó vitiligos bőrbetegséget oldottam és gyógyítottam meg vele. Őszintén ajánlom minden vitiligosnak. www.vitiligogyogyitas.hu/
süti beállítások módosítása
süti beállítások módosítása