Megjelent az Internet Explorer 8

| 2009.03.20. 15:30

Alig néhány hete jelent meg az Internet Explorer 8 RC változata, a Microsoft máris kiadta a böngésző végleges változatát. Az Explorer minden korábbi verziójánál gyorsabb, biztonságosabb. A cég közleménye alant:

Az új böngésző a legfontosabb felhasználói igényekre – a biztonságra, könnyű használatra és a teljesítményre – koncentrál

REDMOND, Washington — 2009. március 20. — A Microsoft bejelentette: elérhető a Windows Internet Explorer 8, amely a mai felhasználói szokásokhoz legjobban illeszkedő web böngésző a piacon. A március 19-i megjelenés után az új program már 25 nyelven tölthető le a http://www.microsoft.com/ie8 webhelyről. Az Internet Explorer 8 könnyen használható, minden korábbi változatnál gyorsabb és – közvetlen válaszként az online biztonsággal kapcsolatos növekvő aggodalmakra – a legmodernebb biztonsági funkciókkal érkezik. Egy friss tanulmány szerint – amelyet a Harris Interactive készített a Microsoft és az internetes biztonsági szövetség, a  National Cyber Security Alliance megbízásából –, az Egyesült Államokban élő felnőttek 91 százaléka aggódik a jelenlegi gazdasági környezetben megnövekedő online fenyegetések miatt, és 78 százalékuk ma nagyobb valószínűséggel választana beépített biztonsági eszközökkel felvértezett böngészőt, mint két évvel ezelőtt.

„A felhasználók egyértelművé tették, mit várnak egy webböngészőtől: biztonságot, gyorsaságot és könnyű használatot” – jelentette ki Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója. – „Az  Internet Explorer 8-cal olyan böngészőt kínálunk, amely gyorsan teszi elérhetővé a felhasználók által keresett információt, s közben olyan biztonsági védelmet nyújt, amellyel egyetlen más böngésző sem versenyezhet.”

A Microsoft kiterjedt piackutatásra és több tízmilliónyi felhasználói visszajelzésből leszűrt információkra épített, amikor kifejlesztette az Internet Explorer 8-at – így valóban a felhasználók számára legfontosabb kérdésekre összpontosíthatott. A böngésző továbbfejlesztett biztonsági funkciói védelmet kínálnak a meglévő és újabb online biztonsági fenyegetések ellen. Más hasonló szoftverekhez képest a program legalább kétszer, de akár négyszer annyi rosszindulatú támadást képes visszaverni; lerövidíti a rutin online feladatok – a keresés, leképezés, megosztás – idejét, felgyorsítja a navigálást, valamint elmossa a határvonalat a felhasználók által naponta használt szolgáltatások és a böngésző internet-hozzáférési funkciói között.

Segít megvédeni a felhasználókat az online fenyegetésektől

Egy, a napokban megjelent új tanulmány ismételten felhívja a figyelmet a böngészés biztonságának fontosságára. A dokumentum kiemeli, hogy a két évvel ezelőtti állapothoz képest 78 százalékkal több felhasználó nyilatkozott úgy, hogy a biztonsági fenyegetések ellen beépített védelemmel rendelkező böngészőt választana, és nem olyan szoftvert, amelyhez külön kell letölteni biztonsági segédprogramokat és kiegészítőket. A tanulmány szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben az Egyesült Államokban élő felnőttek 91 százaléka aggódik az internetes visszaélések és az online azonosítók illetéktelen felhasználása miatt, s személyes adataik megóvása érdekében 37 százalékuk kisebb valószínűséggel vásárol majd a világhálón.

A vezető böngészők közül az Internet Explorer 8 kínálja a legjobb biztonsági védelmet: az NSS Labs ma kiadott tanulmánya rámutat, hogy az Internet Explorer 8 a piacon jelenleg elérhető hasonló programokhoz képest kétszer, de akár négyszer több rosszindulatú oldalt képes blokkolni.

Megkönnyíti és leegyszerűsíti a szokásos online feladatok végrehajtását

A magasabb szintű biztonság és a személyes adatok fokozott védelme mellett az Internet Explorer 8 egyúttal az egyik leggyorsabb böngésző is: a comScore által mért 25 legfontosabb oldal legalább felénél az Internet Explorer 8 oldalletöltési ideje jobb más vezető böngészők teljesítményénél.* Emellett az új program új, könnyen használható funkciókat is kínál, amelyek időt takarítanak meg a felhasználóknak a böngészés közben. Ilyen új funkciók pl. az alábbiak:

• Accelerators: (Gyorsítók). Felgyorsítják és megkönnyítik a rutinszerű online feladatok végrehajtását azzal, hogy közvetlenül az éppen látogatott oldalról is elérhetővé teszik az olyan  web-alapú szolgáltatásokat, mint a Live Search vagy például valamilyen térkép szolgáltatás. A felhasználó egyszerű, jobb-egérgombos kattintással bármilyen szót vagy mondatot azonnal e-mailen elküldhet vagy megoszthat másokkal.

• Web Slices (web szeletek). Az Internet Explorer 8 Web Slices eszköze a web-szörfözés elindításakor azonnal elérhetővé teszi a felhasználó számára kedvenc információit pl. aYahoo! Mail, OneRiot és eBay oldalakról.

• Vizuális keresési javaslatok. Az Internet Explorer 8 Instant Search Box (azonnali keresés doboz) funkciója gazdag, valós idejű keresést kínál olyan népszerű webhelyekről, mint a The New York Times, az Amazon.com és a Wikipedia oldala, de a felhasználó „Kedvencek” és „Előzmények” mappáiban mentett oldalakról is, s mindezt időkímélő vizuális javaslatokkal valamint részletes információval segíti.

„Több okból is izgalmasnak tartjuk az Internet Explorer 8-at, főként azt a képességét, hogy a Web Slices-on keresztül folyamatosan ellátja felhasználóinkat friss eBay termékinformációkkal, így ügyfeleink böngészés közben is folyamatosan nyomon követhetik vásárlásaikat.” – jelentette ki Matt Ackley, az eBay internetes marketingért és hirdetésekért felelős alelnöke.  

„Az Internet Explorer 8-on futó új ESPN Web Slices eszköz segítségével a sportrajongók könnyen és új, izgalmas módon tájékozódhatnak a friss sporteredményekről és sport videókról.” mondta el Jason Guenther, az ESPN technológiai és termékfejlesztési alelnöke, majd hozzátette: „Cégünk hagyományosan a technológiai lehetőségek felhasználásával szállítja a legjobb sporttartalmakat a szurkolóknak, s az új funkció is ezt az elkötelezettségünket példázza.”

A program már letölthető

Az Internet Explorer 8 március 19. óta letölthető a következő 25 nyelven: arab, kínai (hagyományos, egyszerűsített és hong-kongi), cseh, dán, holland, angol, finn, francia, német, görög, héber, magyar, olasz, japán, koreai, norvég, portugál (brazil és portugál változat), lengyel, orosz, spanyol, svéd és török. További információ és az Internet Explorer 8 letölthető változata a következő oldalon érhető el: http://www.microsoft.com/ie8.

A böngésző végleges változatát és a különböző felhasználói csoportok számára kínált előnyeit a Microsoft március 19-én délben, a MIX09 konferencia keretén belül mutatta be szakmai közönségnek Las Vegasban.

A bejegyzés trackback címe:

https://galm.blog.hu/api/trackback/id/tr181014488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blarke 2009.03.20. 15:54:45

kíváncsi vagyok már a véglegesre, mivel én azon elborult kevesek közé tartozom, aki aktívan használja :) (bár nem közvetlenül, de a maxthonban az aktuálisan felzúzott explorer szíve dobog...) az RC az nekem rendszeresen döglődött.

Ákibard! 2009.03.20. 17:56:30

Olvasva ezt a bejegyzésedet, letöltöttem, bár nem nagyon szeretem ezeket a hiperúj dolgokat.
Ellenben kellemesen csalódtam. Van 1-2 idegesító dolog benne, de egészen jól testreszabtam. (Már előre félek, mennyi mindent kell majd beállítani újra egy Winreinstallkor...)

Pl, idegesítő viszont az, hogy a linkben kiemeli a www utáni részt... Itt pl a blog.hu-t. Szerintem felesleges.
Emellett túlzottab nyomatja a Windows live szolgáltatásokat, ilyen WL blog olyan akármi. A tököm sem akar a WL-on blogolni, ezt nem sikerült megszűntetni.
Kicsit fura az előzmények is, nomeg az, hogy gépelem:
mavfigye... és akkor valami Windows keresőt akar rámerőltetni, ami megintcsak nem kell nekem...
Az ablakok (jobklikk pl.) teljesen más lett, kinézetre is. Furcsa, de majd megszokja a szemem...

Még tesztelem egy kevéskét, de egyelőre aránylag pozitív... Azután, hogy 2 hónapja telepítettem fel az IE7-et :-)))))))))))))))

Ákibard! 2009.03.20. 17:57:13

@Ákibard!:
Az eTicket teszteléskor is jól jön majd, bár egyelőre az is zökkenőmentesen működik vele.

Ákibard! 2009.03.20. 17:59:52

Sikerült a jobbklikkből is kitiltanom a WL marhaságot :D

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.03.20. 18:05:40

@blarke: Én az RC-t nem tudtam feltenni, mert nem Windows 7 kompatibilis. Nem lehet mindenből a legújabb... :) Bízom benne a W7 RC-ben már benne lesz.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.03.20. 18:19:29

@Ákibard!: Én még nem próbáltam, de eddig csak jót hallottam róla. RC-t se tudtam tesztelni :(

Adani 2009.03.21. 14:28:07

Azért az utolsó mondattal vitatkoznék. Sokáig Operát használtam, most Firefox 3-at ezzel soha nem volt semmi bajom. Mérföldekkel jobb a biztonsága mind a kettőnke mint az IE-nek. Azért kell az IE mert pár webhely csak azzal megy.

petya.bacsi 2009.03.21. 16:12:27

@Adani: "Azért kell az IE mert pár webhely csak azzal megy. "

Ez elég szomorú, mindig is hülyét kaptam ezektől a "csak XY böngészővel megy az oldal" dologtól... én maradok a kedvenc Tűzrókámnál, korábban nagy IE rajongó voltam, de most a Tűzrókát nem adom.

Mellesleg felesleges letölteni még az IE8-at, hamarosan úgyis özönleni fognak a patch-ek, Service Pack-ek, mert gondolom ez is tele van résekkel - napokon belül szerintem valamelyik cég bejelenti, hogy milyen súlyos rést talált.... Én ebben is a kiváró taktikát követem... (volt már az IE-nek érdekes elődje - talán a 4-es? -, amit csak a Windows-zal együtt lehetett eltávolítani).

Gothpaladinus · http://gothpaladinus.blogspot.com 2009.03.27. 15:37:46

Steve Ballmerék úgy tűnik, utolsó felhasználóig küzdenek. Pedig beláthatnák, hogy a Mozilla és a Google a nyerő böngészők terén Windowsban...
süti beállítások módosítása
süti beállítások módosítása