Megjelent a Windows 7 béta verziója

| 2009.01.08. 21:46

A Microsoft a CES-en mutatta be legújabb Windows operációs rendszerét és a kapcsolódó szórakoztató megoldásokat
 
LAS VEGAS, 2009. január 7. – Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója a 2009-es Consumer Electronics Show (CES) szórakoztató-elektronikai szakvásáron tartott nyitóelőadásában jelentette be a Windows 7 operációs rendszer béta változatának, valamint a Windowshoz személyi kommunikációs szolgáltatásokat és alkalmazásokat nyújtó Windows Live legújabb változatának elérhetőségét. A Windows 7 és a Windows Live segítségével a felhasználók hatékonyabban kommunikálhatnak, oszthatják meg információikat másokkal és több feladatot végezhetnek el ugyanannyi idő alatt.

„Örömmel jelentem be, hogy elérhető a Windows 7 béta, melynek legfőbb célja, hogy még egyszerűbb és megbízhatóbb felhasználói élményt nyújtson ügyfeleink számára.” – mondta el Ballmer. – „A Windows 7 és a Windows Live fontos alapkövei a fogyasztói technológia hihetetlen fejlődési folyamatának, mely által minden eddiginél könnyebbé válik az emberek számára a kommunikáció, az információ megosztás és a hatékonyabb munkavégzés.
 
Az MSDN, a TechBeta és a TechNet ügyfelek mától letölthetik a Microsoft következő generációs PC-s operációs rendszere, a Windows 7 béta verzióját. A béta változatot tesztelni kívánó otthoni felhasználók számára a szoftver január 9-től lesz elérhető a www.microsoft.com/windows7 címen.

A Microsoft szintén bejelentette a Windows Live legújabb verziójának globális elérhetőségét. Ezen ingyenes alkalmazások segítségével a felhasználók egyetlen bejelentkezéssel, egy helyen, minden eddiginél egyszerűbben szinkronizálhatják és oszthatják meg online életüket. A Windows Live Mail és a Windows Live Photo Gallery mellett a PC Magazin szerkesztői díjával (Editor’s Choice) jutalmazott Windows Live Messengert is tartalmazó, új Windows Live több mint 50 népszerű internetszolgáltatással képes zökkenőmentesen együttműködni. A CES-en Ballmer új Windows-partneri együttműködésekről is beszámolt:

• Dell: A tartalmak elérése, megosztása és személyre szabása terén nyújtott jellemzők továbbfejlesztése érdekében a Dell februártól a világon mindenütt a Windows Live Essentials és Live Search szoftverekkel ellátva szállítja otthoni és kisvállalati üzleti PC-i többségét.

• Facebook: A következő hónapokban a Facebook felhasználói a Windows Live-on is megoszthatják közzétett tartalmaikat, pl. fotóikat.

• Verizon Wireless: A mobil keresés és reklám területét lefedő, öt évre szóló, új együttműködés keretében a Verizon Wireless USA-beli ügyfelei rendelkezésére bocsátja a Live Search képességeit a helyi cég- és boltkeresés, a térképelérés és a navigáció, a csengőhang-letöltés és más online mobil termékek és szolgáltatások támogatására.
 
A szintén béta-fázisban tartó és hamarosan megjelenő Internet Explorer 8-cal együttműködésben a Windows Live is gyorsítja és egyszerűsíti a gyakori webes műveleteket (keresés, megosztás, korábban már látogatott webhelyek újbóli felkeresése), a bejelentkezést és a testreszabást. A Windows Live már jelenleg is letölthető a www.windowslive.com/explore címről, illetve a meglévő ügyfelek számára automatikusan, a Microsoft Update szolgáltatáson keresztül is elérhető.
 
A Windows 7 jellemzői otthoni felhasználóknak
 
A Microsoft bemutatta azokat az új tulajdonságokat és fejlesztéseket, amelyeket az otthoni és üzleti felhasználók visszajelzései alapján épített be a Windows 7-be. Ennek megfelelően a Windows 7

• működésében igazodik felhasználója igényeihez: A Windows 7-nél a Microsoft továbbfejlesztette a felhasználók által legfontosabbnak tartott alapjellemzőket. Ennek megfelelően a Windows 7-et futtató PC gyorsabban fog elindulni és leállni a jelenleg megszokottnál. A megbízhatóság, az akkumulátor-üzemidő fejlesztéseiből és a kevesebb riasztásból eredően a felhasználók több időt fordíthatnak elvégezni kívánt feladataikra – az operációs rendszer nem fogja őket akadályozni ebben.

• felgyorsítja és egyszerűsíti a napi feladatokat: Az ésszerűbb, logikus kialakításnak és a fájlok, PC-k és eszközök egyszerűbb elérésének köszönhetően a Windows megkönnyíti a PC-n a napi feladatok elvégzését. Az új „multi-touch” jellemzővel a felhasználó egyszerre több ujjal navigálhat PC-je érintőképernyőjén. A Windows 7 gyorsítja és egyszerűsíti az ember-számítógép interakciót. Az otthoni PC-k számának növekedésére reagáló Home Group jellemző lehetővé teszi, hogy a felhasználó több gépet összekapcsolva, a mentés helyétől függetlenül, bárhonnan elérje a kívánt fájlt, zeneszámot, fotót vagy videót. Ha pedig valamilyen eszközt (mobiltelefont, hordozható médialejátszót, fényképezőgépet vagy nyomtatót) csatlakoztat PC-jéhez, a felhasználóbarát Device Stage felületen kezelheti ezeket az eszközöket és hajthatja végre egy helyen a gyakori feladatokat.

• még több szórakozást ígér: Napjaink felhasználói egyre több digitális médiához férnek hozzá és egyre inkább elektronikus élményeik központjaként használják a PC-t. A Windows 7 „Play-to” jellemzője egyszerűsíti a zeneszámok, videók és fotók továbbítását az otthoni hálózathoz csatlakozó eszközökre. A Windows Media Playert és Windows Media Centert is tartalmazó Windows 7 többféle médiaformátumhoz nyújt „beépített” támogatást, így felhasználói sokféle médiatartalmat játszhatnak le és azt számos eszköz között szinkronizálhatják. A TV-tunerrel és továbbfejlesztett felhasználói felülettel ellátott Windows Media Centerrel – a havi DVR előfizetés alternatívájaként – egyszerűen és ingyen rögzíthető a tévéműsor.

 
Szórakozás (eszköz)határok nélkül: ízelítő az új Xbox-élményből

Ballmer mellett a Microsoft szórakoztató megoldásokért és eszközökért felelős elnöke, Robbie Bach is csatlakozott Ballmer előadásához a CES-en. Bach bemutatta, miként képes a Microsoft gyakorlatilag bármilyen, az otthoni felhasználók által jelenleg széles körben használt képernyőn megjeleníteni a szórakoztató tartalmakat – legyen az PC-monitor, tévéképernyő vagy éppen a mobiltelefon kijelzője.

Bach beszámolt emellett az „összekapcsolt” televíziózás (connected entertainment) iránti igény növekedéséről, amelynek nyomán világszerte már közel 2,5 millió háztartás fizet elő a Mediaroom platform szolgáltatásaira. Ezt több mint 1,5 millió új belépőt jelent egyedül az elmúlt évben. Bach ezt követően  a Microsoft Mediaroom (IPTV platform) áttörő új jellemzőit is bemutatta. Az új Mediaroom Anytime segítségével az előfizetők előzetes tervezés vagy DVR-rögzítés nélkül, közvetlenül az interaktív műsorújságból érhetik el a korábban sugárzott műsorokat.

Bach arról is beszélt, hogyan könnyíti meg a Microsoft az emberek számára a szórakozás szinkronizálását az általuk használt különböző képernyők között. Ebben a hónapban a Microsoft és a világ legnagyobb online filmkölcsönzőjeként ismert Netflix olyan új szoftvert vezet be, a Windows Mobile ügyfelek bármikor frissíthetik és megtekinthetik Netflixen előjegyzett filmjeik listáját. A szoftver már letölthető a Windows Mobile Total Access webhelyről: http://www.microsoft.com/windowsmobile.

„Az Xbox nemcsak a világ vezető játékkonzolja, hanem a Netflixhez hasonló partnereknek köszönhetően a világ egyik élvonalbeli szórakoztató-elektronikai eszköze is egyben” – állapította meg a Bach. „A világszerte eladott 28 millió konzolt és az Xbox LIVE közösség 17 milliós aktív tagságát tekintve nyilvánvaló, hogy soha nem volt még ekkora a kereslet az ilyen jellegű szórakozási élmények iránt. És még csak most kezdjük feltárni az Xboxban rejlő lehetőségeket.”

A nehéz gazdasági helyzet ellenére az Xbox 360-nak a legjobb éve volt az utóbbi annak köszönhetően, hogy rekordmennyiségű, 28 millió konzolt adtunk el, 84 százalékkal nőtt az online vásárlások összege, illetve az Xbox LIVE aktív tagjainak száma 17 millióra nőtt.

Bach arról is szót ejtett, hogyan alakítja át az Xbox 360 és az Xbox LIVE az otthoni szórakozás világát. A Microsoft idén tavasszal új szórakoztató műfajt teremt a televíziózás és a játékok jellemzőinek legjavát ötvöző Xbox LIVE Primetime csatorna elindításával. A Primetime a népszerű 1 vs. 100 amerikai tévéshow online verziójával debütál, amelyben résztvevők ezrei játszhatnak majd egymással.

Bach elmondta, mekkora kreativitásról tett tanúbizonyságot az Xbox közösség az Xbox Live Community Games szolgáltatás elindítása óta. Ennek gyümölcse például a Kodu nevű tavasszal megjelenő új játék, amellyel bármilyen életkorú gyerek saját játékot tervezhet és azt barátaival is megoszthatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://galm.blog.hu/api/trackback/id/tr73865275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Autotróf prokarióta 2009.01.09. 15:35:40

Ez a verzió ugyanaz, mint a 7000-res?

BenTLor · http://blog.bentlor.hu 2009.01.09. 23:33:12

Igen, ugyanaz. Viszont 9.-e ellenére még mindig nem tölthető le, és ez engem kezd idegesíteni.

Autotróf prokarióta 2009.01.10. 09:49:06

Hát igen, én is kerestem, de amellett, hogy az oldaluk iszonyatosan belassult (gondolom sokan keresték a bétát), kerestem, de 20 perc után, amialatt alig 6 oldalt tudtam náluk megnézni, feladtam

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.01.10. 11:07:35

@Autotróf prokarióta:

Ez az első hivatalosan kiadott béta. Hogy van-e eltérés a build 7000 és a béta között, azt mindenki döntse el maga :)
süti beállítások módosítása
süti beállítások módosítása