Ilyen lesz az új Paint

| 2008.12.15. 09:37

Aki használt Windows 3.1-et az tudja, hogy a Paint a Windows Vistáig nem változott valami sokat. Néhány ikon lecserélődött az évek során, kicsit megváltozott az elrendezés, de a program alapjában véve ugyan az maradt. Ezen változtat most a Microsoft. Aki ismeri, a 2007-es Office-t, annak ismerős lehet a képszerkesztő program új ruhája, hisz ugyan azt a köntöst húzta magára, mint a Word és az Excel. A Microsoft valószínűleg egységesíteni szeretné az ilyen jellegű programokat, éppen ezért a Word Pad is gyökeresen megváltozott.

 

Paint a Windows 3.1-ben

 

Paint a Windows 7-ben (nagyításhoz kattints a képre!)



Az új Paint nem csak szép lett, de véleményem szerint sokkal kezelhetőbb is, mint az előző. Mivel a másik gépemen Office 2007-et futtatok, így megszoktam a kezelését, aki viszont a 2003-as kiadást használja, annak lehetnek vele kezdetleges problémái:)


Újdonságok

Aki rajzolt valaha is a régi Paintben az tudja, hogy egyenes vonalakat húzni, és sokszögeket rajzolni nem is olyan egyszerű. A képszerkesztővel például csak „kockás” vonalakat tudtunk húzni, ami az egyik legnagyobb hátránya volt. Ez új programban már ezen is sokat javítottak, hisz ceruza mellé a fejlesztők több ecsetet is tettek, amikkel 8 féle új lekerekített (sima) vonalat húzhatunk.

 

Kilenc féle ecset (nagyításhoz kattints a képre!)



Ám nem ez a legnagyobb meglepetés. Aki eddig sokszögeket, nyilakat, vagy szövegbuborékokat akart rajzolni, az vagy szedett egyet a netről, és beillesztette a képbe, vagy fabrikált egyet magának, aminek a minősége nem a legjobb volt. A fejlesztők rájuk is gondoltak, hiszen 18 darab új alakzatot tettek a palettára, amik között van nyíl, villám, csillag, hatszög és három féle szövegbuborék is.

 


A megújult menüben két főablak között ugrálhatunk. Egyik az eredeti, képszerkesztő képernyő, másikon a kép szerkesztéséhez szükséges segédeszközöket aktiválhatunk. A View fül alatt bekapcsolhatunk például egy vonalzót, ami aprólékos képszerkesztésnél fontos lehet, pont úgy, mint a négyzetháló, amivel még részletesebben dolgozhatunk. (Minden olyan menüpont ami a Paintban van az rögzíthető a fenti gyorsindító sávba, így a sűrűn használt funkciókat egyből elérhetjük.)


Mit tennék bele?

A Paint egy alap képszerkesztő, ezért semmi olyan funkciót nem tennék bele, amire az átlag felhasználónak nincs szüksége. Van azonban egy funkció, ami a 3.1-es Windows Paintben benne volt. Ez pedig a színradír. A színradír bekapcsolásával csak egy bizonyos színt radírozunk ki a képről, és akár ugyan ezzel a mozdulattal egy másikat tehetünk a helyére. Ez a funkció sajnos már régen elveszett a képszerkesztőből, pedig szerintem rajtam kívül mások is használták. Ha választhatnék, a Windows 7 képszerkesztőjébe beletenném.

A postban csak a legfontosabb fejlesztéseket szerettem volna bemutatni, így biztos van, amit kifelejtettem belőle. Ha kérdésed van az új Paintel kapcsolatban, akkor várom a kommentek között, esetleg e-mailben.

 

Az új Paint kezelése:

A bejegyzés trackback címe:

https://galm.blog.hu/api/trackback/id/tr38822991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dandan 2008.12.15. 11:23:09

Bizony, a színradír jó funkció, de szerencsére benne van az XP-s és Vistas Paintben is: a jobb gombot lenyomva tartva kell radírozni.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.12.15. 11:40:27

Az addig rendben van, mert néhányan ismerjük, de miért nem kaphat külön kis ikont?

gulyasattila 2008.12.15. 12:16:26

A megjelenés tetszik, esetleg egy fényerő-kontraszt állítás opció jöhetett volna, ha már az office képkezelője is tudja. Egyébként talán az egyetlen problémám az volt, hogy a jpg-t csak egyféle, nagyon erős tömörítéssel lehetett menteni, remélem egyszer ezek is változnak.

Kopi3.14 2008.12.15. 14:14:02

Egy kerdes: minek a ribbon ket fulhoz? Tudom ,egyseges kinezet, miegymas, de itt vegkepp nem latom ertelmet. :(

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.12.15. 14:20:17

Kopi3.14 2008.12.15. 14:14:02 >>>

Bízzunk benne, hogy még alakul au egész kinézet is. Vannak még benne olyan dolgok (pl. mentés másként), ami eddig tök egyszerű volt, most pedig vagy 5 kattintást. És nem mind1, hogy JPG-be ment a Paint, vagy PNG. (bár már a JPG se annyira rossz).

Ami tetszik az a felső kis szalag, amire kitehetsz bármit, így gyorsíthatod a munkát.

Kopi3.14 2008.12.15. 15:54:00

az a kis felso szalag csak annyiban gond, hogy ami oda kimehet-Officeban tapasztalva- az eddig alapbol kinn volt, gyors eleresre. :(
süti beállítások módosítása
süti beállítások módosítása